Intelligente lockdown?
Eergisteren ging ik sinds lange tijd even naar een winkelcentrum, in Arnhem om precies te zijn. Vorige week las ik een verontrustend artikel over hoe in Eindhoven het straatbeeld was, alsof het COVID-19 virus helemaal niet bestaat. De schrijver had het over een winkelende mensenmassa waar zelfs een groep joggers doorheen rende. En dat tot zijn grote verbazing niemand daar op reageerde!
In Arnhem was het gisteren ochtend nog niet zo druk maar het viel me wel op, dat maar weinig mensen een mondkapje droegen in de winkels. En zelfs personeel niet.
En vandaag kwamen de foto’s van overvolle winkelstraten ook weer op de social media voorbij.
Nederland staat op nummer één als het gaat om het aantal besmette mensen per 100.000 inwoners. Maar vergeleken met de landen om ons heen, die overigens ook te maken hebben met oplopende grafieken als het om Corona gaat, pakken wij het hier helemaal niet zo anders aan. Iedereen moppert wel op premier Rutte maar het enige wat je hem misschien mag verwijten is, dat de maatregelen met wat meer vertraging worden uitgevoerd en dat de communicatie ervan soms te onduidelijk bleken te zijn.
Bestond er niet een liedje over Nederland dat begon met “Land van duizend meningen”? Over een te nemen maatregel moeten allerlei adviseurs hun plasje doen en als deze dan eindelijk verkondigd wordt, hebben de ruim 7 miljoen kijkers van de persconferentie hun oordeel al klaar, gevoed door de aaneengeregen talkshows met dito experts aan de tafel. En van het hele pakket aan ingrepen met uitgebreide verantwoording blijft slechts de hoest van doventolk Irma in het collectief geheugen.
Nee. Aan de maatregelen ligt het niet. Aan de Nederlandse uitvoering en handhaving ervan des te meer. Toen in Amsterdam de horeca aan banden moest verklaarde de helft van de uitbaters sowieso niet mee te doen. Alsof het een spelletje was waar de kroegbazen even geen zin in hadden. En toen vorige week besloten werd de horeca opnieuw te sluiten klonk overal de lokroep vanuit de kroegen om tegen de helft van de prijs de aangebroken bierfusten te komen ledigen. De hoofden van een grote groep Haagse bierzuipers bleken nog minder inhoud te bevatten dan de fusten want terwijl Rutte en collega’s de vers genomen ingrepen met succes verdedigden, werden in een Haagse zaal een paar honderd meter verderop de basismaatregelen met succes overtreden.
In Rome loopt iedereen met een mondkapje. Ik heb begrepen dat de Italianen regelmatig de horrorbeelden uit de eerste Corona-golf worden voorgeschoteld. Bovendien worden de regels netjes opgevolgd om een boete van meer dan 200 euro te ontlopen. Frankrijk is wat milder: € 135 terwijl je in Noorwegen tot 2000 euro en in België tot 4000 euro kunt dokken. Spanje spant de kroon: zeer hoge boetes tot 30.000 euro bij overtreding van de Corona-regels.
In Nederland viel iedereen over de hoge boete. Men vond € 390 buitenproportioneel veel geld voor het vergroten van de kans op een virusje. Ook als die pas na talloze waarschuwingen gegeven werd. De boete werd verlaagd tot 95 euro, eerst door kantonrechters, later door het kabinet. Het volk won… en werd zieker en zieker.
Ziek werd ik ook. Van de mondkapjes-discussie. Het kabinet was vanaf dag één duidelijk: COVID-19 wordt voornamelijk verspreid via grote waterdruppels, die binnen anderhalve meter opende grond liggen. En op oppervlakken zoals een tafel. Maak je met je hand daarmee contact en zit je vervolgens aan je gezicht, dan kun je besmet raken. Anderhalve meter afstand houden en “je handen kapot wassen” waren de belangrijkste adviezen. Volg deze op en mondkapjes hebben geen toegevoegde waarde. Het dragen ervan zou bovendien er voor zorgen dat men minder voorzichtig zou worden. Een later onderzoek heeft dit overigens weerlegd.
Nederland zou geen polder-land zijn als niet van alle kanten publicaties en deskundigen werden opgetrommeld die de poten onder de kabinetsstoel vandaan zaagden. Amerikaanse topdeskundige Fauci, wie kent hem niet, orakelde dat het mondkapje het enige middel is dat echt bescherming biedt tegen het virus. Dat is het nadeel van de wetenschap: welke stelling je ook hebt, voor alles is wetenschappelijk bewijs te vinden. En dus ook deskundigen. Onder druk van deze meningen en van het volk, dat bleef wijzen naar het buitenland, kwam het kabinet met het dringend advies een mondkapje te dragen in alle publieke ruimten.
Maar als een vervelende kleutertje heeft een deel van het volk lak aan alle adviezen en maatregelen. Als het niet wil luisteren en met de stiften op de nieuw geverfde muren blijft tekenen, dan worden de stiften maar afgepakt. Geen groepen meer thuis en in publieke ruimtes.
Jammer dat het kleutertje potloden heeft gevonden en een eikenhouten vloer. Het begrijpt nog niet wat het thuis aanricht, tot radeloosheid van zijn ouders. Zij dachten dat het al iets slimmer zou zijn.
Het kabinet Rutte rekende op het verantwoordelijkheidsbesef en verstand van het Nederlandse volk. Misschien is een deel van het volk niet slim genoeg voor een “intelligente lockdown”.